23 Temmuz 2015 Perşembe

Baharatlı Nohut Çerezi


Film izleme keyfimize eşlik edecek atıştırmalıklar buzlukta bekleyen haşlanmış nohutlarmış meğerse...

Atıştırmalık Fırında Baharatlı Nohut Çerez Tarifi



Ne zamandır, patetes cipslerinden eve almaz olduk. Canan Karatay sağ olsun; kitabını okuduğumuzdan beri paketli ürünlere elimiz gitmiyor. Hani kesin yemiyoruz demiyorum, yeniyor; daha çok evde bulundurmuyoruz, alternatifler üretiyoruz diyelim.

Ne var ki diziydi, filmdi gitmiyor kuru kuru, istiyor yanına tuzlu baharatlı birşeyler.

İşte geçenlerde yine böyle bir gün filmin yanına ne yapsak derken buzlukta bekleyen önceden haşladığım nohutlar düştü aklıma.

Ve ilk denememizden sonra diyebilirim ki çerez problemi çözülmüştür. Yapması kolay, yemesi lezzetli nohutlar hemen tükendi, bir dahakine diğer baklagillerle de mi denesem...

Atıştırmalık Fırında Baharatlı Nohut Çerez Tarifi

Fırında baharatlı nohut için gerekenler:

500 g haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı deniz tuzu

Bunlarla sınırlı kalmak istemezseniz farklı baharatları da deneyebilirsiniz; sarmısak tozu, çemen tozu, zencefil tozu, karabiber, isot gibi ya da sadece tuzlu veya tatlı da olabilir.

Not: Ölçü kaplarının hacim karşılıkları 1 çay kaşığı= 5ml, 1 yemek kaşığı=15ml.

Atıştırmalık Fırında Baharatlı Nohut Çerez Tarifi

Öncelikle fırını 200C'ye (fanlıysa 180C'ye) ayarlayın.

Haşlanmış, süzülmüş ve soğutulmuş nohutların nemini havluyla alın. (Ben nohutları önceden haşlayıp buzluğa atıyorum, ihtiyaç oldukça çözüp kullanıyorum. Bu sefer de buzluktan çıkarıp soğuk sudan geçirip çözdüğüm nohutları kullandım.)

Nohutların bezle yada havlu kağıtla iyice kurulanmaları önemli yoksa sonrasında kıtır olmazlar, bu adımı atlamayın.

Nohutları derin bir kaba alıp diğer malzemelerle birlikte karıştırın.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine baharatlı nohutları birbirlerinin üstüne gelmeyecek şekilde yayın.

Önceden ısıttığınız fırında aralarda nohutları yoklayıp, alt üst ederek kızarana kadar pişirin. Bizim fırında 50 dakikada oldular. Fırınların şiddeti fark edebilir o yüzden gözünüz üstünde olsun.

Fırından çıkar çıkmaz taze taze yemenizi öneririm, bir sonraki güne kıtırlıkları kalmayabilir.

Atıştırmalık Fırında Baharatlı Nohut Çerez Tarifi

Kıtır kıtır, bol baharatlı nohutlarımız yumulmak için hazırlar.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: